Γάμος και οικογένεια

Γαμήλια ένωση;

Γιατί ο γάμος;

 

Ανά τον κόσμο οι άνθρωποι ενώνονται και δημιουργούν διάφορες κοινότητες, οργανισμούς και ομάδες. Οι λόγοι ποικίλλουν, αλλά κυρίως πρόκειται για υλικές ανάγκες. Τα χρήματα και η απόκτηση των υλικών αγαθών αποτελούν την κύρια απασχόληση του σύγχρονου ανθρώπουδημιουργούνται συνεταιρισμοί, συνάπτονται διακρατικές συμφωνίες και όλος ο κόσμος ενώνεται γύρω από το ένα και το «πιο σημαντικό» στόχο που είναι η απόκτηση των όσο το δυνατό περισσότερων υλικών αγαθών. Η ποιότητα ζωής, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα υλικών αγαθών.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια ένωση, η οποία δεν ασχολείται με θέματα υλικών αγαθών. Μια τέτοια σχέση εγκαθίσταται για το καλό των ανθρώπων. Πρόκειται για την «έγγαμη σχέση». Σε αυτή τη σχέση μπαίνουν ένας νεαρός και μια νεαρή γυναίκα (ή άνδρας και γυναίκα), οι οποίοι είναι επαρκώς πνευματικά και σωματικά ώριμοι, και αρκούντως υλικά πλούσιοι έτσι ώστε να μπορούν να αναπτύσσουν την υγεία τους, την ωριμότητά τους και τον πλούτο τους με έναν ιδιαίτερο, ύψιστο τρόπο. Η ζωή του ανθρώπου είναι ένα από τα πιο σύνθετα φαινόμενα της φύσης και σίγουρα υπάρχουν κανόνες οι οποίοι ορίζουν επακριβώς πώς μπορεί ένας άνθρωπος να λειτουργεί σωστά και να πετύχει την ευτυχία και την ευημερία στο έπακρο. Όλοι αυτοί οι νόμοι έχουν συσταθεί από Αυτόν που δημιούργησε το σύμπαν, και όχι μόνο τους αποκάλυψε στον άνθρωπο, αλλά τους αποτύπωσε στην ανθρώπινη ύπαρξη. Όλοι μας έχουμε συνείδηση, δηλαδή έναν έμφυτο μηχανισμό που αναγνωρίζει τι είναι καλό. Αν προσέχουμε και εξελίσσουμε αυτόν το μηχανισμό, θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε το δρόμο της προόδου και της ευτυχίας.

Σύμφωνα με ισχύοντες νόμους, ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ευτυχισμένος εάν προσπαθεί να κάνει καλό στους άλλους, και εάν προσπαθεί να κάνει τους άλλους ευτυχισμένους. (Εδώ πρέπει να κάνουμε μια διάκριση ανάμεσα στο «κάνω ευτυχισμένο» και σε κάτι εντελώς διαφορετικό – «κάνω χάρη» και «δεν χαλάω χατίρι». «Κάνω ευτυχισμένο» σημαίνει και να κάνουμε κάτι που θα συνεισφέρει στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, ενώ το να «κάνουμε χάρες» και να «μη χαλάμε χατίρι» σημαίνει και να εκπληρώνουμε ιδιοτελείς επιθυμίες οι οποίες μας κάνουν να οπισθοδρομούμε και μας οδηγούν στην καταστροφή.) Δε γίνεται να κάνουμε κάποιον ευτυχισμένο, εάν αυτός δεν το επιθυμεί. Η αληθινή και η πραγματική ευτυχία προέρχεται από την πνευματική ανάπτυξη, από την οποία απορρέουν και άλλες μορφές ανάπτυξης (υλική, κοινωνική κλπ). Πολλοί άνθρωποι τείνουν αποκλειστικά προς καταστροφικές μορφές ικανοποίησης και για αυτούς είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ή σχεδόν αδύνατο να ευτυχήσουν. Η «ευτυχία» τους προέρχεται από κάποιο από τους δημοφιλείς τρόπους διασκέδασης (λαιμαργία, μέθη, χρήση ναρκωτικών, σεξουαλικές διαστροφές κλπ.).

Άτομα που επενδύουν στην πνευματικότητα και ηθική συμπεριφορά τους θα αναγνωρίσουν εύκολα άλλους με παρόμοια ενδιαφέροντα και με αυτούς θα συνάψουν φιλική σχέση. Η φιλιά τους είναι σαν να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο προς τον ίδιο στόχο. Η έγγαμη σχέση είναι η υψηλότερη μορφή φιλίας η οποία συνάπτεται όταν περπατάμε μαζί σε αυτό το δρόμο.

Για να βρει κανείς το δρόμο που ακολουθούν οι καλοί άνθρωποι και για να αναγνωριστεί από αυτούς ως κάποιος που είναι φίλους τους, είναι απαραίτητο να γίνει ικανός για κάτι τέτοιο. Όταν έχει φίλους και όταν περιβάλλεται από καλούς ανθρώπους, ο άνθρωπος είναι σε θέση να γίνει για ένα άτομο αντίθετου φύλου και «κάτι παραπάνω από φίλος», δηλαδή να συνάψει μια έγγαμη σχέση.

Επομένως, ο σκοπός του γάμου είναι η δημιουργία καλών ανθρώπων, δηλαδή δημιουργία οικογένειας. Η πρώτη εντολή που δόθηκε από τον Θεό στους ανθρώπους είναι: «Γίνεσθε γόνιμα, αυξάνεσθε και πολλαπλασιάζεστε». Αυτό έπρεπε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επενδύουν σε αυτό που είναι το πιο πολύτιμο σε αυτό τον κόσμο, και αυτό είναι τα παιδιάοι ενδεχομένως καλύτεροι φίλοι σας. Το να έχει κανείς οικογένεια και φίλους σημαίνει να περιβάλλεται για πάντα από καλούς ανθρώπους και να μην στερείται ποτέ τίποτα. Όσοι έχουν οικογένεια και φίλους δεν έχουν ποτέ μεγάλες υλικές απαιτήσεις, και ταυτόχρονα είναι πλούσιοι υλικά επειδή οι φίλοι συναγωνίζονται για το ποιος θα συνεισφέρει περισσότερο στην οικογένεια και στη φιλία. Αυτοί που είναι σε θέση να εξυπηρετούν στο μέγιστο βαθμό τους πλησίον τους, ταυτόχρονα είναι και οι πλέον αξιοσέβαστοι και έντιμοι ανάμεσα στους φίλους τους. Έτσι, με τον χαρακτήρα τους είναι πιο κοντά και στον Θεό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος υπηρέτης όλων των ζωντανών όντων και ο καλύτερός μας φίλος. Για αυτό το λόγο, Αυτόν σεβόμαστε πιο πολύ, ως Αυτοκράτορα και Βασιλιά του σύμπαντος, και εμείς ως παιδιά Του θα έπρεπε να συμπεριφερόμαστε όπως αρμόζει σε βασιλόπουλα.

Αυτό που επιβάλλεται για κάθε σοβαρό άνθρωπο είναι να καταστεί ικανός στο να συνεισφέρει με τον καλύτερο τρόπο στην ανάπτυξη των φίλων του και στη δημιουργία καλών ανθρώπων. Το να είναι ικανός κανείς να συνάψει γάμο αποτελεί μια από τις ύψιστες μορφές ολοκλήρωσης ενός ανθρώπου ως προσωπικότητας. Ο άνθρωπος είναι τότε έτοιμος να φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας στη ζωή του, επειδή είναι σε θέση να κάνει ευτυχισμένους με ιδιαίτερο τρόπο και τους γύρω του.