Η υπεροχή των φυτοφάγων

plant-based-athletics

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι ο άνθρωπος από την ανατομία του και τη φυσιολογία του είναι φυτοφάγος. Μερικοί από τους πιο διάσημους αθλητές του κόσμου, που έχουν διακριθεί με την υπεροχή τους ανάμεσα στους άλλους, είχαν αποκλειστικά φυτική διατροφή. Για να αναφέρουμε μερικούς από αυτούς:

Ο Έντουιν Μόουζες (Edwin Moses) – πολλαπλός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στο δρόμο 400 μέτρων μετ’ εμποδίων, ο οποίος στο διάστημα των δέκα χρόνων (1977-1987) σημείωσε διαδοχικές νίκες σε 107 τελικούς διαγωνισμών και σε 122 συνεχόμενες κούρσες.

Ο Καρλ Λιούις (Carl Lewis) – ο καλύτερος αθλητής του 20ου αιώνα και για πολλούς όλων των εποχών, οχτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, απαράμιλλος στις κούρσες των 100 και 200 μέτρων και στο άλμα εις μήκος.

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (Martina Navratilova) – η πιο επιτυχημένη τενίστρια όλων των εποχών που κέρδισε 58 τουρνουά Γκραν σλαμ (18 φορές στο απλό και 40 στο διπλό), από τα οποία εννιά απίστευτες  φορές στο Γουίμπλεντον.

Ο Μάικ Τάισον (Mike Tyson) – ο νεότερος πρωταθλητής επαγγελματικής πυγμαχίας στην ιστορία της κατηγορίας βαρέων βαρών. Σημείωσε 37 διαδοχικές νίκες και από τις συνολικά 50 νίκεςτις 44 με νοκάουτ.

Η υπεροχή των αθλητών με αποκλειστικά φυτική διατροφή αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο στο πείραμα που έκανε ο Σκανδιναβός επιστήμονας Δρ Per-Olof Astrand. Αυτός μελέτησε εννέα υψηλά προπονημένους αθλητέςστους οποίους άλλαζε διατροφή ανά τρεις ημέρες. Στο τέλος κάθε περιόδου των τριών ημερών, ο κάθε αθλητής οδηγούσε ποδήλατο με υψηλή ταχύτητα μέχρι εξαντλήσεως.

Βλέπουμε τα αποτελέσματά του στον πίνακα στην επόμενη σελίδα.Παρατηρείται ότι οι αθλητές με διατροφή πλούσια σε κρέας εξαντλούνται μετά από περίπου μία ώρα. Όταν η διατροφή τους είναι μικτή, με λιγότερο κρέας, λιπαρά και πρωτεΐνες και με περισσότερες φυτικές τροφές, είναι σε θέση να οδηγήσουν ποδήλατο με υψηλή ταχύτητα σχεδόν δύο φορές περισσότερο. Ωστόσο, με φυτική διατροφή οδηγούν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο πριν εξαντληθούν σωματικά.

Αυτή η μεγάλη βελτίωση της αντοχής είναι ένα πολύ γνωστό χαρακτηριστικό των χορτοφάγων. Τα άλογα μπορούν να τρέχουν με τις ώρες με μεγάλη ταχύτητα. Σημειώθηκαν περιπτώσεις όπου μερικοί ελέφαντες έτρεχαν επί 10 έως 12 ώρες με μεγάλη ταχύτητα.

Από την άλλη πλευρά, οι σαρκοφάγοι, όπως οι γατόπαρδοι, τίγρεις και άλλα ζώα, έχουν καλή ταχύτητα στην αρχή, αλλά κουράζονται σύντομα, συχνά σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Εδώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάλληλη διατροφή δεν επηρεάζει μόνο την αντοχή και την υγεία

 

kovats00

των μυών, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία και την υγεία όλων των άλλων οργάνων που συνδέονται με τους μυς, καθώς και μεταξύ τους. Επομένως, οι κορυφαίες επιδόσεις αθλητών με αποκλειστικά φυτική διατροφή δεν αντικατοπτρίζουν μόνο την καλή κατάσταση των μυών τους, αλλά και όλων των οργάνων που λειτουργούν ως σύνολο.

Στους πίνακες που ακολουθούν αντιπαραβάλλονται φυτικά τρόφιμα με τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη μεγάλη υπεροχή των φυτών από κάθε άποψη της θρεπτικής τους αξίας. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό, γιατί το καλύτερο είδος της διατροφής για τους μυς είναι το καλύτερο είδος της διατροφής και για όλα τα άλλα όργανα του ανθρώπου, είναι δηλαδή η φυτική διατροφή.

kovats01

kovats02

kovats03

kovats04

kovats05

kovats06

kovats07

kovats08

kovats09

kovats10

kovats11

Ορισμένοι μπορούν να προβάλουν το επιχείρημα ότι η βιταμίνη Β12 δε βρίσκεται στα φυτά και γι ‘αυτό είμαστε αναγκασμένοι να καταναλώνουμε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει καμία βάση, γιατί είναι γνωστό ότι η βιταμίνη αυτή παράγεται απο τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα και τα έντερα του ανθρώπου. Τα έθνη της Αφρικής και της Ασίας που τρέφονται αποκλειστικά με φυτά, δεν υποφέρουν ποτέ από αναιμία και άλλες ασθένειες που εμφανίζονται λόγω έλλειψης της βιταμίνης αυτής. Εκτός από αυτή την παρατήρηση, υπάρχουν πολλές άλλες μελέτες που μιλούν για την ανωτερότητα της διατροφής των φυτών.

Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση που τα φυτά είναι τα πιο πλούσια σε όλα τα θρεπτικά στοιχεία. Από καιρό είναι γνωστό ότι αυτά είναι οι μοναδικοί παραγωγοί τροφίμων στη φύση και ότι μόνο αυτά μπορούν να παράγουν καρπούς μέσω των διαδικασιών της φωτοσύνθεσης, λήψης μεταλλικών στοιχείων από το έδαφος και απορρόφησης του ηλιακού φωτός.